![](/media/lib/83/kolen-1bfcf674210106c7b4b22f358e0b72b5.jpg)
Wykorzystamy rekini sposób na wirusy?
20 września 2011, 10:31Skwalamina, związek występujący naturalnie u koleni, może być bezpieczną i skuteczną bronią przeciw ludzkim wirusom. Działa na szerokie ich spektrum, od wywołujących dengę czy żółtą febrę wirusów z rodziny Flaviviridae poczynając, a na wirusach zapalenia wątroby typu A, B i C kończąc.
![](/media/lib/82/czerwce-biale-2a3de951a3030fe85a7a9ef2774c4948.jpg)
Samica dwa w jednym
19 sierpnia 2011, 17:13Samice czerwców białych (Icerya purchasi), groźnych szkodników drzew cytrusowych, rozwijają we wnętrzu swojego ciała produkujące plemniki klony swoich ojców. W ten sposób stają się hermafrodytami i mogą się rozmnażać bez udziału samców.
![](/media/lib/19/1196933650_265919-ee896b51d73aef04283f6878abc9ac04.jpeg)
Niezwykłe odrodzenie morskiego rezerwatu
16 sierpnia 2011, 17:07Prowadzone przez 10 lat badania w Cabo Plumo National Park (CPNP) pokazały, jak olbrzymie korzyści przynosi odpowiednio prowadzona i ściśle przestrzegana ochrona środowiska. Podmorski park narodowy założony przed kilkunastoma laty na terenach zdewastowanych przez rybołówstwo jest obecnie najbardziej stabilnym i najsilniejszym rezerwatem morskim na świecie.
![](/media/lib/80/gnijace-jajo-dinozaura-71833c269173e5ebc7946b0c51ff2633.jpg)
Znaleziono kokony os żerujących na jajach dinozaurów
18 lipca 2011, 11:07Argentyńscy naukowcy znaleźli doskonale zachowane skamieniałości kokonów owadów, co pozwoliło im ustalić, że osy stanowiły część łańcucha pokarmowego gnijących jaj dinozaurów (Paleontology).
![](/media/lib/80/titi-982b1c6a7ec38c5f33ff311aa195e480.jpg)
Nowy adenowirus przechodzi pomiędzy małpami i ludźmi
18 lipca 2011, 09:52Odkryto nowego adenowirusa, który przenosi się pomiędzy małpami a ludźmi. Wspomniany wirus nazwany titi monkey adenovirus (TMAdV) wywołał w 2009 roku epidemię wśród małpek titi miekszających w Kalifornijskim Narodowym Centrum Badań nad Naczelnymi (CNPRC)
![](/media/lib/80/splashteller-de0bfc3020fef42f35803b16bc0f8b4e.jpg)
Krwawe owadzie żniwo na holenderskich drogach
14 lipca 2011, 08:47Mając uzasadnione podejrzenia co do tego, że liczba owadów spada, holenderscy naukowcy poprosili o pomoc kierowców, którzy mieli umyć przednią tablicę rejestracyjną, a po jeździe zliczyć rozgniecione na niej owady. Później wystarczyło się zalogować na witrynie internetowej SplashTeller i tam podać wynik oraz zaznaczyć typ auta, jakim odbyło się jazdę.
![](/media/lib/39/doktor-d247e8c34a060e37feb334fc5fdcc601.jpg)
Lekarz lepszym menedżerem
11 lipca 2011, 16:43Z opublikowanych w magazynie Social Science and Medicine badań pt. Physician-Leaders and Hospital Performance: Is There an Association? wynika, że najlepsze wyniki osiągają te szpitale, którymi kierują lekarze
![](/media/lib/80/szklarnik-japonski-5b1d763cff0378ca78f0af072997f736.jpg)
Ślimaki przeżywają zjedzenie przez ptaki
11 lipca 2011, 09:14Tornatellides boeningi to ślimaki lądowe zjadane m.in. przez szklarniki japońskie. Prowadząc badania odchodów ptaków, naukowcy z Tohoku University zauważyli, że aż 15% "kąsków" przeżywa podróż przez przewód pokarmowy skrzydlatych drapieżników. Oznacza to, że zjedzenie przez ptaki stanowi kluczowy mechanizm rozprzestrzeniania się T. boeningi.
![](/media/lib/80/serce-ptasznika-4853a1b341674e4e35266bba6b6aecd1.jpg)
Podwójne uderzenie serca ptasznika
4 lipca 2011, 08:35Naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu zbadali żywego ptasznika za pomocą rezonansu magnetycznego. Zależało im na obejrzeniu działającego przewodu pokarmowego i serca. Na nagraniach wideo widać krew przepływającą przez serce, okazało się też, że u pająka występuje unikatowy rodzaj skurczu mięśnia sercowego - tzw. podwójne uderzenie. Tyle trzeba, by narząd wprowadził krew do naczyń.
Mrówki hodują tarczniki, by je zjeść?
30 czerwca 2011, 16:01Mrówki z gatunku Melissotarsus insularis są prawdopodobnie jedynymi poza człowiekiem hodowcami innych zwierząt na mięso. W drążonych przez nie korytarzach mieszkają bowiem tarczniki, którymi mrówki się opiekują. Trudno byłoby wskazać inny cel ochraniania niż tuczenie i utrzymywanie zapasów do zjedzenia w przyszłości.